Google+

Controlul artificial al vremii

Written by on October 11, 2013 in Vremea în Europa - No comments
schimbari climatice ale vremii

Chiar daca informatiile despre tehnologia pentru controlul vremii provin doar din medii tangente utilizatorilor, exista date din care rezulta ca astazi, cu ajutorul tehnologiilor moderne, ploaia poate fi provocata in mod artificial, pe baza asa-numitei tehnologii a “insamantarii” norilor, care consta in introducerea de particule de gheata carbonica sau cristale de iodura de argint intr-un nor, cu scopul de a provoca precipitatii.

Misterul in care sunt invaluite aceste experimente a dat nastere tot timpul la diferite teorii conspirationiste, in baza carora ar fi fost dirijate potopuri spre anumite state. Unul din precursorii acestei tehnologii este o romanca, Stefania Maracineanu, care a provocat prima ploaie artificiala din lume, in anul 1931, in Baragan, iar putin mai tarziu in zona sahariana a Algeriei. Prima experienta la o scara mai ampla este efectutata de inginerul american Vincent Schaefer, care in anul 1946 a dispersat din avion, la baza norilor, zapada carbonica, declansand o aversa puternica.

De atunci si pana acum, tehnologia a mai evoluat, dar experimentele desfasurate au fost in general tinute sub secret. Informatii publice in domeniu au aparut cu privire la Project Stormfury, in anii ’60, cand Statele Unite au incercat sa influenteze evolutia uraganelor din zona Atlanticului. Ceva mai tarziu s-a aflat ca rusii au “insamantat” nori deasupra Belarusului, dupa dezastrul de la Cernobal, intr-o tentativa de a dispersa particulele radioactive ce se indreptau spre Moscova.

Tehnologia ar fi folosita cel mai mult de catre China, care “trage” rachete cu cristale de iodura de argint deasupra zonelor sale cele mai aride. Acelasi lucru s-a intamplat si putin inainte de Olimpiada din 2008, de la Beijing cand aerul poluat ar fi fost curatat in urma unor ploi provocate artificial. Un an mai tarziu, a fost provocata o ninsoare de trei zile, tot in Beijing, acolo unde caderile de zapada sunt totusi rare. Prima ploaie artificiala in scopuri militare ar fi fost provocata in anul 1963, de catre armata SUA, in Vietnam. Trei ani mai tarziu, tot americanii ar fi trimis ploi torentiale cu urmari dezastruoase in nordul Laosului.

Un nou episod din epoca Razboiului Rece s-a inregistrat in 1976, cand China s-a plans oficial URSS-ului ca ii “fura” si “stoarce” norii din zone ale granite comune. Ulterior, tari din zona Americii Centrale, precum Honduras, Guatemala sau Nicaragua au alertat Natiunile Unite ca SUA deturneaza uragane dinspre Florida catre coastele lor, producandu-le pagube. Tehnologia pentru controlul vremii (chiar controlul unor uragane probabil pana la un anumit grad) exista si este folosita de catre marile puteri ale lumii. Prin controlul acestor tehnologii nimeni nu poate trage la raspundere pe nimeni pt utilizarea acestora totul fiind pus pe seama naturii (vezi cazurile din Japonia, dar si cele Belarus, etc)

Abilitatea de a manipula clima pe glob sau de a controla vremea in anumite scopuri, nu mai tine de domeniul SF. In prezent o serie de noi tehnologii din domeniul geoingineriei ne pot permite sa evitam producerea unor schimbari climatice catastrofale. Si totusi folosirea acestor tehnologii ar putea avea o serie de consecinte devastatoare, poate mai grave decat catastrofele climatice pe care sunt concepute sa le evite. Aceasta intelegere a sistemului delicat ce tine Terra in viata le permite oamenilor de stiinta sa dezvolte o serie de noi tehnici de modificare si control al climei, in scopul explicit de a stopa sau incetini efectele incalzirii globale.

Controlul fenomenelor meteo sau geoingineria ar putea suna ca o stiinta ciudata, insa are valente reale. Scott Stevens, un cunoscut meteorolog american, sustine ca aceste tehnologii au fost folosite anul trecut, spre exemplu, pentru a manipula Uraganul Sandy. “Ceea ce vedem aici este inginerie intensa”, a spus Stevens, in direct, la CBS News. “Și ceea ce fac ei este sa impinga uraganul spre vest, sa il dirijeze pe Sandy inapoi in de-a lungul coastei. Mai devreme, in weekend, se spunea ca va ajunge la New York, in apropiere de coasta, poate la Bridgeport, Connecticut. Acum e in sud, la New Jersey”. Interesant este ca evolutia uraganului a confirmat predictiile meteorologului.

Acesta este doar un exemplu despre cum functioneaza aceasta inginerie. Insa, spune Stevens, tehnologia este folosita deja la scara globala. Informatiile despre programele guvernamentale derulate cu scopul de a modifica dinamica atmosferica, dar mai ales despre efectele secundare ale experimentelor, sunt putine si disparate. Doar efectele sunt vizibile. Cercetarile privind controlul climatic au fost initiate in domeniul militar. Astazi, o serie de rezultate ale cercetarilor militare – cum ar fi tehnologiile antigrindina – au aplicatii civile pe scara larga.

Banala tehnologie antigrindina poate provoca perturbatii locale in circulatia curentilor atmosferici. Sute de astfel de proiectile au fost lansate, in vara lui 2012, in tarile invecinate cu Romania. In esenta, principiul de baza al functionarii tunului sonic antigrindina este transmiterea undelor de soc de mare energie, incarcate pozitiv, in atmosfera. Rezultatul pozitiv este ca inhiba formarea granulelor de gheata. Efectul negativ este greu de determinat, avand in vedere faptul ca dispozitivul poate transmite nemijlocit undele de soc pana la altitudinea de 3-4 km, care apoi sunt transmise in baza efectului de domino, pentru a „construi” circulatia de amestecare a sarcinilor (pozitiv si negativ) pana la o altitudine de peste 10 km.

“In niciun caz aceasta tehnologie nu poate genera instabilitati care sa conteze pe scari rezonabile spatiale si temporale, astfel incat sa concuram natura in cazul episoadelor de vreme”, a explicat, pentru ZIUAnews, cercetatorul ONU Roxana Bojariu. La nivel oficial, climatologul neaga impactul global al metodelor de influentare a vremii. “Tehnologiile actuale intitulate pompos de schimbarea vremii nu pot face mare lucru: pe scari spatiale relativ mici si in interval de timp relativ mic pot produce modificari in nori – cazul tehnologiei antigrindina. Omul nu dispune de posibilitatea de a manui energii care sa fie comparabile cu cele existente in sistemul climatic. Si chiar daca ar dispune, exact aceleasi efecte domino ar face folosirea energiilor incontrolabila”, a adaugat Bojariu.

Cercetatorii de la Universitatea East Anglia au evocat potentialul geoingineriei de a raci clima prin metode ca pomparea de aerosoli in atmosfera sau fertilizarea artificiala a oceanelor. “Am descoperit ca optiunile oferite de geoinginerie ar putea completa cu succes reducea emisiilor de dioxid de carbon, iar impreuna vor putea raci clima, insa numai folosirea geoingineriei nu poate rezolva problema incalzirii globale”, a declarat profesorul Tim Lenton, coordonatorul acestui raport.

Leave a Comment