Google+

Curcubeul, un “superb spectacol de lumină”

Written by on June 14, 2013 in Vremea în Europa - No comments
curcubeu

Curcubeul este un fenomen meteorologic și optic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru spectaculos, în forma unui arc colorat, atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Autorul Donald Ahrnes descrie curcubeul în cartea “Meteorology Today: An Introduction to Weather, Climate, and the Environment” ca fiind “unul dintre cele mai superbe spectacole de lumină ce se pot observa de pe Pământ”.

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de undă mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

rainbowPrima persoană care a descris apariţia curcubeului a fost un calugăr german (Theodoric din Freiburg, în anul 1304), care a făcut si un experiment interesant, prin umplerea unei sfere cu apă, spre care a indreptat lumina soarelului, observând astfel cum lumina alba se transformă în culorile curcubeului.

În literatura clasică a antichităţii, curcubeul o personifica pe zeiţa Iris. În Grecia Antică, unde toate fenomenele naturale erau personificate, întruchipând zei sau zeiţe, curcubeul era zeiţa Iris: nepoata lui Oceanus (oceanul), fiica lui Thaumas (Zeul minunii) şi a Oceanidei (Electra); soţia lui Zephyrus (Vîntul de apus).

Leave a Comment